dzi informatika 2012 - adatvédelem

Webtanszék Kft.

Vírusvédelem

Korunk jelentős informatikai problémája a vírusok, a különböző ártalmas programok és a kéretlen levélszemét (spam) elleni küzdelem. Néha szélmalomharcnak tűnhet a dolog, mert a kártékony programok naponta ezrével készülnek.

 

A vírusvédelmi szoftverek manapság már kötelezően jelen kell, hogy legyenek minden gépen, különösen ha az a gép az internetre is kapcsolódik.  Sokan gondolják, hogy megfelelő óvatossággal el tudják kerülni a fertőzést, de sajnos a mai technológia olyan lehetőséget adott a “rosszarcok” kezébe, melyet csak odafigyeléssel lehetetlen kivédeni. Nem kell, hogy erotikus oldalakat böngésszünk vagy éppen a crack, hack és egyéb sötét témakörökbe vessük magunkat, elég csupán a hétköznapi böngészés során ártalmatlannak tűnő oldalakat megnyitni, s már meg is fertőződtünk.

A biztonságra törekvés azonban még nem merül ki egy jó vírusirtó meglétével. Védenünk kell magát a hálózatot is, melyre megfelelő tűzfalat kell telepítenünk. Ezek az alkalmazások folyamatosan figyelik a hálózatunk forgalmát és a számítógépen található programok tevékenységét, s amennyiben egy illetéktelen behatolót vagy olyan folyamatot érzékelnek, melyek kárt tehetnek a rendszerünkben, azonnal blokkolják az adott kapcsolatot.

 

Választható ingyenes és fizetős megoldás is, hogy rendszerünket biztonságban tudhassuk. Az előbbiek alkalmasak egy-egy gép lokális védelmére, azonban vállalati szintű felhasználásuk több szempontból sem javasolt. Egyrészt a legtöbb program licenszelési leírása (apró betűk garmadája) eleve tiltja a céges felhasználást, másrészt a vállalkozások minden egyes gépét védeni kell, hogy ne lehessen a leggyengébb láncszem megtalálásával a teljes hálózatot veszélyeztetni. A legalkalmasabb megoldás a központosított védelem, mely folyamatosan figyeli a hálózat minden egyes tagját és biztonsági hiba esetén központilag megvalósíthatóvá teszi a lyukak befoltozását.

 

Ezek telepítése és üzemeltetése szakértelmet igényel, mivel a nem megfelelően konfigurált rendszer akár még kárt is tud okozni. Rengeteg megoldás közül cégünk jelenleg az Eset programcsaládja mellett tette le a voksát, ám természetesen tudásunk nem merül ki csupán ennek az egy csoportnak az ismeretében.

 

 

Tovább az ESET megoldásokhoz >>

Tovább az ESET megoldásokhoz >>